dikongsikan daripada:
rosmarlina @ www.jintanmanis.com
Untuk Lapisan Bawah ( warna hijau)
- 1/2 cawan tepung beras
- 1 paket (100gram) tepung hoen kwee warna hijau
- 1 sudu besar air kapur
- 3/4 cawan gula
- 4 1/2 cawan air@ jus perahan daun pandan
Untuk Lapisan Atas ( warna putih)
- 450ml santan
- 1/2 cawan tepung beras
- 1 sudu kecil garam
Cara-caranya
1. Buat Kelongsong tepung pelita menggunakan daun pandan, kemudian satukan tepung beras, tepung hoen kwe hijau, gula dan jus pandan, kacau sebati dan tapiskan, masukkan di dalam periuk dan kacau selalu hingga pekat dan berkilat.
2. Selepas itu curahkan lapisan hijau tadi ke dalam kelongsong daun pandan dan biarkan seketika. Sementara itu buat lapisan atasnya, santan di campur dengan tepung beras dan garam, kacau sebati dan tapiskan. Masukkan di dalam periuk dan kacau selalu, setelah santan menjadi pekat, curah kan ke atas lapisan hijau tadi, dan biarkan sejuk.
3. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dihidangkan, Selamat Mencuba.
rosmarlina @ www.jintanmanis.com
Untuk Lapisan Bawah ( warna hijau)
- 1/2 cawan tepung beras
- 1 paket (100gram) tepung hoen kwee warna hijau
- 1 sudu besar air kapur
- 3/4 cawan gula
- 4 1/2 cawan air@ jus perahan daun pandan
Untuk Lapisan Atas ( warna putih)
- 450ml santan
- 1/2 cawan tepung beras
- 1 sudu kecil garam
Cara-caranya
1. Buat Kelongsong tepung pelita menggunakan daun pandan, kemudian satukan tepung beras, tepung hoen kwe hijau, gula dan jus pandan, kacau sebati dan tapiskan, masukkan di dalam periuk dan kacau selalu hingga pekat dan berkilat.
2. Selepas itu curahkan lapisan hijau tadi ke dalam kelongsong daun pandan dan biarkan seketika. Sementara itu buat lapisan atasnya, santan di campur dengan tepung beras dan garam, kacau sebati dan tapiskan. Masukkan di dalam periuk dan kacau selalu, setelah santan menjadi pekat, curah kan ke atas lapisan hijau tadi, dan biarkan sejuk.
3. Sejukkan di dalam peti ais sebelum dihidangkan, Selamat Mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan