Rabu, 4 Jun 2014

TOM YAM SANTAN...

Salam semua...

sorry... admin hiyatus sementara.  Inda telawat blog kitani ani selalu.  Faham-faham saja tah hal ehwal "connection" ani... :)  kadang ada... kadang nada... 

Masa ani admin bekursus... jadi sementara menunggu lecturer sampai... surf kajap...  tebaca tah satu laman masakan ani... teliat gambar tarus tais liur jadinya. hihihi...

So... sebelum terlupa apa resepi dan cara memasak tom yam ani... admin kongsi sama semua, mana lah tau ada jua yang tais liur kan mencuba sama-sama...

Selamat membaca dan selamat mencuba... (macam padas sul gambar ani...)

Sumber: http://www.azlitamasammanis.com/
v 

  •  1 Seekor ikan siakap ~ disiang dan cuci bersih 
  •  2 batang serai ~ dihiris halus 
  •  2 inc lengkuas ~ dihiris halus
  • 5 helai daun limau perut ~ dihiris halus 
  •  6 batang cili padi ~ diris halus (kurangkan jika tak suka pedas) 
  •  2 biji limau nipis ~ ambil jusnya 
  •  4 biji tomato buah ~ belah 2 
  •  1 pokok daun ketumbar ~ dimayang 
  •  1 peket perencah Tom Yum ~ ita guna ADABI 
  •  1 kiub Tom Yum 
  •  1 Kiub Ikan bilis 
  •  2 sudu besar stock ikan 
  •  1 sudu besar gula 
  •  100 ml santan
  •  air secukupnya
 Rebus air bersama, hirisan serai, daun limau perut, dan lengkuas hingga mendidih...

Setelah mendidih masukkan perencah Tom Yum, kiub Tom Yum, kiub ikan bilis, stock ikan dan cili padi.

Biar kuah mendidih lagi....

Masukkan santan, jus limau nipis dan perasakan dengan gula secukupnya
Akhir sekali masukkan ikan dan tomato...

Tutup kuali dan biarkan ikan masak sempurna
Sedia dihidangkan bersama taburan daun ketumbar.

Admin - Atoo NYAMAAAAN... :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan